Kereső

Mit keressen?

Hol keresse?

Blog - részletek

Hamarosan robban a bomba - jön az új Elmore Leonard-krimi!
2013-03-08 11:13:52

 

 „Nincs nála nagyobb krimiíró” (The Guardian)

 „Az amerikai regény Tarantinója” (Jaffa Kiadó)
 
Elmore Leonard neve hallatán a krimirajongók biztosan felkapják a fejüket, nem véletlenül. A 86 éves New Orleans-i születésű író számtalan sikerkönyvvel büszkélkedhet - The Bounty Hunters című első regénye 1953-ban jelent meg, és innentől kezdve nem volt megállás. Pályája elején főleg westerneket írt, később a krimi és a thrillerek világa felé fordult, és milyen jól is tette! Lélegzetelállítóan izgalmas sztorijaira a rendezők is felfigyeltek, és több mint huszonöt írását filmre adaptálták - ugye mindenki látta a Szóljatok a köpcösnek! (1995) vagy a Mint a kámfor (1998) című mozifilmeket? Nem kisebb nevek tanulták az általa írt szöveget, mint Clint Eastwood a Joe Kiddben (1972), Charles Bronson a Mr. Majestykben (1974) vagy Burt Reynolds a Stickben (1985).
 
Sőt, a könyveire jellemző sziporkázó, olykor durva párbeszédek, lebilincselő cselekményszálak, a pattanásig feszült atmoszféra, valamint a sport és erőszak realisztikus bemutatása Tarantino érdeklődését is felkeltette. Ami nem is csoda, hiszen teljesen magáénak érezte Leonard világát – mintha csak tükörbe nézett volna. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Rum Punch című regény alapján született a méltán elismert Jackie Brown (1997)! Szögezzük is le tehát bátran: ha film, akkor Tarantino, ha könyv, akkor Leonard!
 
2012 októberében végre magyarul is megjelent – igényes fordításban, stílusos borítóval – az egyik legjobb Leonard-thriller, a Raylan, mely felsorakoztatja a kitűnő krimi valamennyi ismérvét: sármos főhős, dögös nők, frappáns dialógusok és feszültség minden mennyiségben. A szerző az idén tavasszal megjelenő Dinamit című regényében ismét elemében van: ezúttal a hatvanas évekbe repít, ahol a szex, drog, rock and roll zászlaja alatt robban a bomba, jön a börtön, közbeszól a politika, és a bosszúnál jobban csak a buli éltet. Nos igen, Elmore Leonard már megint gondoskodott arról, hogy ne unatkozzunk egy percet sem!
 
 
 

Vissza!

Paleolit táplálkozás