Kereső

Mit keressen?

Hol keresse?

Blog - részletek

Annyi titkom maradt - Szabó Magda centenáriumi életmű kiállítás a PIM-ben
2017-06-19 09:51:23

Éppen 100 éve, 1917. október 5-én született Szabó Magda Debrecenben. Az utókorra megkerülhetetlen életművet hagyó írónő születésének századik évfordulójára A Petőfi Irodalmi Múzeum nagyszabású kiállítást rendez. 

A kiállítás szervezői, az írónő szemléletmódját helyezve előtérbe, nem választják teljesen külön a regényvilágot a Szabó Magda életéhez szervesen kapcsolódó eseményektől, belső és külső történésektől, hiszen ezek kapcsolódásai és felfejthetőségük is, saját vallomása szerint örökre az ő titkai maradnak, de mégsem különíthetőek el: „A tükör, amelyet a világ felé fordítottam, halálommal széttörik…”

Ezt a titkot igyekszik megközelíteni a kiállítás.

Nem marad hangsúlytalan a család kérdése sem, amely azért is külön izgalmas kérdés Szabó Magdánál, mert a teremtett világ itt is találkozik a magánmitológiával és a valóságosan felrajzolható családfával, amely a kiállítás fontos elemét képezi majd.

Az önéletrajzi ihletésű regények mellett az erősebben fiktív szövegek is komoly szerepet kapnak, és a rengeteg fénykép, személyes tárgy, kézirat teszi igazán komplexszé és személyessé a kiállítást. 

"Azt ígértem ebben a könyvben, nem őrzök töbé semmi titkot, és nem szégyellek megvallani olyasmit, amiről magamban csak bűnbevalláskor szólok az Istennek." (Szabó Magda, Für Elise, Jaffa kiadó, Budapest, 2016., 309.o.)

A kiállítás 2017. június 20. és 2018. március 4. között látogatható. 

https://pim.hu/hu/kiallitas/annyi-titkom-maradt


Vissza!

Paleolit táplálkozás