Kereső

Mit keressen?

Hol keresse?

Blog - részletek

A szeretet és tisztelet áradata - John Gottman: Min múlik egy házasság?
2017-07-12 10:39:13

Az alapfeltevés, amelyből a Min múlik a házasság? – És mit tehetünk érte? című könyv kiindul, sem nem teljesen új, sem nem meglepő a magyar olvasó számára: a válások száma drasztikusan megnőtt az elmúlt három évtizedben, és már egy 1985-ös amerikai népszámlálási eredmény is azt mutatta ki, hogy a válások aránya 67%, azaz három friss házasságból kettő válással végződik. Ez az arány azóta nem javult, sőt.  

 

John (Mordecai) Gottman pszichológia professzor és számos kísérlet, kutatás közreműködője, vezetője, a párkapcsolati tanácsadás szakterület mellett számos elemzést készített a kapcsolati mintázatokról. Emellett a Washingtoni egyetem professor emeritusa, feleségével pedig egy párkapcsolati kutatóintézetet vezetnek.
A szakember bevezetőjében bemutatja könyvének fő csapásirányait, amelyből kiderül, hogy a tudományosan megalapozott kísérletek végigvitelére fekteti a hangsúlyt. Úgy véli, csakis ezek elvégzése során tárhatók fel azok az érzelmi tendenciák, amelyek miatt bizonyos párok tagjai eltávolodnak egymástól, másoké pedig egy életre összekovácsolódnak.

 

A könyv azonban nem marad meg a kísérleti eredmények feltárásának és bemutatásának szintjén, hanem ezek alapján igyekszik olyan párkapcsolati szituációkat, problémákat és mintának minősíthető párkapcsolati struktúrákat is felvonultatni, amelyeket megoldási lehetőségekkel lát el. Roppant izgalmas belesni – a természetesen álnevekkel felvonultatott, gyakran párbeszéd formájában bemutatott – házastársi konfliktusokba, ráismerni adott esetben önmagunkra, hogy hányszor alkalmazzuk a lehető legrosszabb kommunikációs stratégiákat, akár napról napra. Ezek aztán ténylegesen elmélyítik a távolságot még a legígéretesebbnek tűnő párkapcsolatban is.

 

Fontos állítása a könyvnek, hogy a három bemutatott házasságtípus közül (elfogadó, lobbanékony, elkerülő) egyik sem jobb a másiknál, és mindhárom házasságtípus egyaránt vezethet jóhoz és rosszhoz. Illetve, nem minden házasság javítható. Ezek a tapasztalások talán az egyik legfontosabb fordulópontok a házasságok értelmezésében, mert hiába igyekszünk logikusan elfogadni a tényeket, amikor benne élünk, nehezen vagyunk képesek a kívülről rálátásra. Gottman könyve a sok kísérlettel és elemzéssel ebben is segítő kezet nyújt, ráadásul olyan fiziológiai szinten is megvizsgálja egy-egy problémás helyzet körülményeit, hogy egészen meglepő eredményeket tár fel. Végigkísérhetjük, ahogy egy vita során megváltozik a bemutatott párok pulzusszáma, mimikája stb., és szerencsére elég nehéz a könyv elolvasása után ismét visszatérni a megszokott kerékvágásba.
Ugyanis, úgy tűnik Gottman hiánypótló munkája és annak hiánypótló, magyar nyelvű kiadása tényleg működik, ráadásul a különféle kortárs irodalmi és filmes asszociációk behozásával egyszerre közel hozza és a valóságtól kicsit elemeli a helyzeteket, így együtt nevethetünk a szerzővel Annie Hallon, és talán magunkon is…
 

 


Vissza!

Paleolit táplálkozás