Kereső

Mit keressen?

Hol keresse?

Könyvek részletek

Müller Rolf : Politikai rendőrség a Rákosi-korszakban - ekönyv

Mindannyian tudjuk még, mit jelentett az ötvenes években, ha valakiről azt mondták: „elvitte egy fekete autó”, ahogy a ma emberének nem csengenek ismeretlenül az ÁVO vagy az ÁVH betűszavak sem… Ezt hallva mindenki tudja: a kommunista diktatúráról, és annak legfontosabb eszközéről, a politikai rendőrségről van szó. 


Müller Rolf könyve e szervezet történetét dolgozza fel. A második világháború végétől az 1956-os forradalomig kalauzolja el az olvasót, miközben számos közszájon forgó fogalmat tisztáz. Sorra veszi a különböző elnevezések alatt működő titkos nyomozó szerveket, az átalakítások mögött meghúzódó okokat. Elbeszéli az államvédelem évekig első számú vezetőjének, Péter Gábornak az élettörténetét, bemutatja kevésbé ismert riválisát, segítőit, és pozíciójának örököseit. Szemléletes példákat hoz a Rákosi Mátyás és szűkebb köre által gyakorolt „kézi irányításra”, amelynek során még a felejthetetlen helsinki olimpia és a magyar-angol labdarúgó mérkőzés is előkerül. 


A kötetből természetesen nem maradhatnak ki az ügynökök és a besúgók sem: a hálózat működésén és a titkos technikákon túl az érdeklődő megismerheti azt is, hogy kikből szervezték a hivatásos állományt, bepillanthat mindennapjaikba, és végigjárhatja azokat a helyszíneket, amelyek valamilyen módon a magyar politikai rendőrség legsötétebb évtizedéhez kötődtek.


Megrendelhető e-könyv formában:


http://bookandwalk.hu/Politikai-rendorseg-a-Rakosi-korszakban-9061-ebook.aspx


http://www.dibook.hu/konyv/Politikai_rendrseg_a_Rakosi_korszakban


https://www.ekonyv.hu/hu/konyv-reszletei/politikai-rendorseg-a-rakosi-korszakban?eid=4072


http://www.multimediaplaza.com/ekonyvek/adatlap/3870


 

HR

Szerző:

Müller Rolf

Kiadás éve:

2012

ISBN:

9786155418310

Terjedelem:

240

Formátum:

e-könyv

Kötészet:

Kapcsolódó anyagok:

HR

Fogy. ár: 2 190 Ft

Paleolit táplálkozás