Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Jó csere, rossz csere

Online ár:
4.990 Ft
3.992 Ft
ISBN: 9786155899249
Cikkszám: 1744
Elérhetőség: Raktáron
Szerző: Larpenteur, Charles

Fülszöveg

Charles Larpenteur (1807-1872) francia-amerikai prémkereskedő volt, akinek emlékiratait és naplóját gyakran használták fel az amerikai prémkereskedelem történetének forrásaiként. Larpenteur háromszor nősült. Az első felesége egy assziniboin nő volt, aki 1837-ben halt meg; nevét nem őrizte meg az utókor. A második asszonya egy másik assziniboin nő volt, Makes Cloud, akitől öt gyereke született; Az omahák ölték meg 1853-ban. A harmadik feleség egy amerikai nő volt, Rebecca Bingham, akitől egy gyereke született.

A prémkereskedelemben eltöltött negyven év alatt Larpenteur naplót vezetett, ami alapján aztán megírta az emlékiratait. Mivel nem tudta finanszírozni az emlékirat kiadását, elküldte a kéziratot Washington Matthewsnak, az amerikai hadsereg egyik sebészének, akit Fort Bufordban ismert meg. A század végén Matthews átadta a kéziratot Elliott Coues-nak, az orvosi hadtest testvértisztjének, és 1898-ban jelentette meg.

Az 1807-ben Franciaországban született Larpenteur családja a marylandi Baltimore-ban telepedett le. Larpenteur vágyott a civilizálatlan Nyugat felfedezésére, ezért 1833-ban csatlakozott a Rocky Mountain Fur Company-hoz, és a Yellowstone folyó torkolatáig.

Larpenteur napi kapcsolatban állt Montana, Wyoming és Észak-Dakota indián törzseivel, és a naplójából kiderül, hogy ő és sok más prémkereskedő nagy tiszteletet tanúsított az őslakosok iránt, és megtanultak közöttük élni anélkül, hogy megpróbálták volna megváltoztatni őket.

A Felső-Missourinál tevékenykedő prémkereskedő 40 éve az amerikai prémkereskedelem történetének kiemelkedő forrása. Charles Larpenteur könyve lenyűgöző betekintést nyújt a Nagy Síkság 19. századi történetébe.

Neked ajánljuk