Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

szakácskönyvek

Rendezés:
Nézet:

Rengeteg csodálatos élelmiszer van, amelyeket nyugodt szívvel ehetünk a legszigorúbb diéta esetén is! Fontos ezt látni, hiszen az életmódváltásba sokan azért nem vágnak bele, mert attól tartanak, hogy ezentúl már soha semmi jót nem fognak tudni enni... Akik mégis elkezdik, eleinte gyakran bizonytalanok: most akkor mit ehetnek, mit nem? Nos, mindenkinek stabil kiindulópont lehet, hogy mindennapos étkezéseink magas tápanyagtartalmú alapanyagokra épüljenek, és a lehető legkevesebb ultrafeldolgozott élelmiszert tartalmazzák. 
A főzés szeretete és a változatos táplálkozás régóta az életem része. Sok iskolatársammal ellentétben nekem édesanyám, Mezei Elmira – számos népszerű szakácskönyv szerzője, aki egész életét az ételeknek, a főzésnek szentelte – sárgarépahasábokat és hummuszt csomagolt uzsonnára a csokiszelet vagy a sajtos ropi helyett. Akkoriban ezért nem lelkesedtem igazán, utólag viszont nagyon hálás vagyok érte, hiszen így idejekorán megismerkedhettem érdekesebb, különlegesebb ételek széles palettájával.
Ahogy az életem egyéb területein is, a táplálkozásban is törekszem az egyensúlyra, a változatos, teljes értékű alapanyagokból építkező étrendre, s közben figyelem a testem jelzéseit, és hallgatok rájuk. Ezt a megközelítést, illetve a különböző konyhák és a főzés iránti szenvedélyemet szeretném ezzel a könyvvel átadni.

VAN NOORTWIJK LAURIEN szakmai pályáját a vendéglátásban és a kereskedelemben kezdte, majd szakácsdiplomát szerzett. A Táplálkozás-Beállítás munkatársaként Bartha Ákos szakmai támogatásával, Sándor Lőrinc szerzőtársával együtt három nagysikerű szakácskönyvet írt. Legkedvesebb hivatása azonban, hogy főzni tanít embereket az általa létrehozott Gaudium Főzőiskolában.
 

4.999 Ft 3.999 Ft
Szerző: Mezei Elmira
A paleolit diéta nem is igazi diéta – derül ki MEZEI ELMIRA legújabb szakácskönyvéből, amellyel eloszlatja a paleo elvek szerinti sütéssel-főzéssel kapcsolatos tévhiteket. Nem kell éheznünk, nem kell megvonnunk magunktól a finom falatokat, és még véletlenül sem kell mindig ugyanazt ennünk, sőt drágán és nehezen beszerezhető alapanyagokra sem lesz szükségünk. Ha megfogadjuk a szerző tanácsait, igen változatos, ízletes, és nem utolsósorban költséghatékony módját próbálhatjuk ki az egészségtudatos táplálkozásnak. Az ötletes levesek, hal-, hús- és zöldségételek, saláták receptjeit ebben a kötetben az évszakok szerint csoportosítva találja meg az olvasó, és – jó hír az édesszájúaknak – a fejezetekből a desszertek sem maradtak ki. Akár hétköznapi, akár különleges alkalmakra szeretnénk étkeket készíteni, ebből a szezonális szakácskönyvből ötleteket meríthetünk, és közben magunknak is bizonyíthatjuk: sütni-főzni csakis ilyen kreatívan érdemes.
3.990 Ft 3.192 Ft
Szerző: Mezei Elmira
Advent, Mikulás, karácsony, szilveszter, farsang, Valentin-nap, húsvét, nyári és őszi jeles napok, családi évfordulók… Minden ünnep nagy kihívást jelent a paleo iránt elkötelezett házigazdáknak, hiszen a klasszikus, bevett fogások „áthangszerelt” változatait úgy kell elkészíteniük, hogy minden családtagjuk, barátjuk és vendégük elismerését kivívják. Azokét is, akik esetleg nem a paleolit étrendet követik. Mezei Elmira valódi harmóniát teremt a hagyományos gasztronómia és a paleolit konyhaművészet között. Legújabb könyvében az ünnepek szerint csoportosított fogások és menüjavaslatok között paleós és nem paleós egyaránt megtalálhatja az ínyére valót. A kötet ahhoz nyújt segítséget, hogy finom és különleges ételekkel tudjuk megörvendeztetni szeretteinket anélkül, hogy eltérnénk a paleolit irányelvektől. A hagyományos magyaros ételek paleolit változata és a világkonyhák ínyencségei harmonikusan megférnek egymás mellett az ünnepi asztalon. Az ünnepre való készülődés, a meghitt családi együttlét, a különleges ételek élvezete a szerző szavaival élve „egy csepp fényességet hoz a hétköznapjainkba”, és segít abban, hogy e jeles alkalmakkor ünneplőbe öltözzünk kívül-belül.
3.990 Ft 3.192 Ft
Szerző: Szendi Gábor

A múlt század derekán kezdett világossá válni, hogy valami nagy baj van a nyugati világ egészségével. A probléma előtt értetlenül állt a tudomány: a látszólagos fejlődés ellenére olyan veszedelmes kórok jelentek meg világunkban, amelyek pár évtizeddel korábban még ritkák vagy ismeretlenek voltak. SZENDI GÁBOR könyvében fejezetről fejezetre bontakoznak ki a nyugati civilizáció és egyes betegségek összefüggései. Ezek a bajok oly réginek tűnnek, hogy hajlamosak vagyunk azt hinni: mindig is velünk voltak, és nem új fejlemények az emberiség történetében. Ám a gyökereket kutatva szinte kivétel nélkül azt tapasztaljuk, hogy történetük nem is oly régen kezdődött… A paleolit táplálkozással foglalkozó kutatások és az evolúciós orvoslás újszerű felismerései teljesen átrendezik az emberről alkotott képünket: merőben új betegségelméletük érthetővé és sikeresen kezelhetővé teszi a nyugati civilizáció betegségeit. Szendi Gábor e tudományos eredményekre támaszkodva állítja: mivel a betegségek keletkezésének a táplálkozás az egyik sarkalatos pontja, ezért a paleolit étrend rendkívül hatásosnak bizonyulhat a kezelésükben. A paleolit táplálkozás nem az élet vize és nem a bölcsek köve. Ám szemben más divatos fogyókúrás irányzatokkal – amelyeknek kritikája is helyt kapott e kötetben – nem is zavaros prófécia, hanem az ember tudományos alapokon nyugvó, újra felfedezett étrendje és életmódja.

3.490 Ft 2.792 Ft
Szerző: Szendi Gábor

Idestova hat éve, hogy Szendi Gábor megírta Paleolit táplálkozás című könyvét. Bár sokan csupán egy újabb divathóbortnak tartották, ami előbb-utóbb lecseng, a paleo sikere töretlen, és mind nagyobb tömegeket gyógyít ki a nyugati embert sújtó betegségekből. Az eltelt idő alatt az alapelvek mit sem változtak, de számos – elméleti és gyakorlati – kérdés fogalmazódott meg a gondolkodó és fejlődni vágyó paleósokban. Ki szabad-e elégítenünk az édesség iránti vágyunkat maglisztekből készült finomságokkal, vagy jobban tesszük, ha óvakodunk tőlük? Ha egyszer a paleo a szervezetünknek optimális étrend, miként lehet, hogy egyesek mégsem tudnak lefogyni vele? Vajon a ketogén diéta a paleo vadhajtása, vagy egyes esetekben tényleg csodákat művelhet? Valóban a mértéktelen húsevés okozza a köszvényt? Hogyan előzhetjük meg a vesekő kialakulását? A paleo legjelentősebb hazai szaktekintélye, Szendi Gábor hisz a megújulásban: abban, hogy rég bevált receptek ismételgetése helyett állandóan frissíteni kell tudásunkat. Így született meg ez a nagyszabású elméleti összefoglaló, amelynek méltó párja állandó szerzőtársa, Mezei Elmira szakácskönyve, a Paleolit konyha haladóknak.

3.490 Ft 2.792 Ft
Szerző: Mezei Elmira
A paleo idestova hat éve hódít hazánkban. Bár sokan csupán egy újabb divathóbortnak tartották, ami előbb-utóbb lecseng, a paleo sikere töretlen, és mind nagyobb tömegeket gyógyít ki a nyugati embert sújtó betegségekből. Az eltelt idő alatt az alapelvek mit sem változtak, de számos – elméleti és gyakorlati – kérdés fogalmazódott meg a gondolkodó és fejlődni vágyó paleósokban. Bővítenénk ételeink repertoárját, és a megszokott ízek helyett egészséges tengeri herkentyűket kóstolnánk? Kíváncsiak vagyunk, miért vált világtrenddé, hogy „az orruktól a farkukig” fogyasszuk el az állatokat, visszatalálva táplálékunk eredeti forrásához? Régóta kacérkodunk a ketogén étrend kipróbálásával, de sosem tudtuk, hogyan vágjunk bele? A paleo legjelentősebb hazai táplálkozási tanácsadója és szakácsa, Mezei Elmira hisz a megújulásban: abban, hogy rég bevált receptek ismételgetése helyett állandóan frissíteni kell tudásunkat. Így születhetett meg ez a sokoldalú szakácskönyv, amelynek méltó párja állandó szerzőtársa, Szendi Gábor nagyszabású elméleti összefoglalója, a Paleolit ismeretek haladóknak.
3.990 Ft 3.192 Ft
Szerző: Mezei Elmira
Először roppan a szájban, majd lágyan olvad, éppúgy képes mosolyt csalni egy kisgyerek arcára, mint egy nagyvállalat vezérigazgatójáéra, és különleges pillanatokban a szavaknál is finomabban fejezi ki érzéseinket – erre talán ételeink közül egyedül a csokoládé képes!
Az utóbbi időben divattá is vált a kézművescsoki, melynek elkészítésével otthon is kísérletezhetünk. Alapanyaga, a minőségi forrásból származó nyers kakaó, az elképesztően gazdag ízvilág mellett élettani szempontból is lenyűgöző. A kakaóbab kedvező hatással van a memóriára, antioxidáns, rákmegelőző hatása van, lassítja az öregedés folyamatát, valamint csökkenti a szervezetünkben lévő gyulladásokat és a vérnyomásunkat.
A csokoládénak Mezei Elmira is nagy rajongója, ezért ebben a kötetben azokat a receptjeit gyűjtötte össze, amelyeknek jellegzetes hozzávalója a csoki vagy a kakaó. Könyvéből kiderül, hogy milyen hihetetlenül sokféle módon használhatjuk fel a konyhában ezt az ezerarcú alapanyagot, attól függően, hogy sós vagy édes, klasszikus vagy szokatlan, magyar vagy nemzetközi, hűsítő vagy forró, fekete vagy fehér csokoládé formájában kívánunk közelebbről megismerkedni vele!
3.990 Ft 3.192 Ft
Szerző: Mezei Elmira
Az autoimmun betegségek nem egyik napról a másikra alakulnak ki. A tünetek megjelenése előtt a rejtett gyulladások és az önpusztító mechanizmusok akár hosszú éveken át rombolhatják a szervezetet. Ezt a folyamatot jelöli az úgynevezett autoimmun spektrum kifejezés: a skála egyik végén a még észlelhetetlen változások, a másik végén pedig az életminőséget már súlyosan károsító állapotok találhatóak. Minden autoimmun betegséggel küzdő ezen a skálán helyezkedik el valahol.

Előfordulhat, hogy komolyabb tünetek soha nem jelentkeznek, csak lappangó, krónikus kellemetlenségek, mint az elhízás, a hangulati ingadozások, a szüntelen fejfájás, allergiák, depresszió, alvásproblémák, a felborult bélflóraegyensúly, ízületi fájdalmak és nem utolsósorban a megmagyarázhatatlan, krónikus fáradtság.

Mivel az autoimmun betegségek kialakulásában három tényező biztosan szerepet játszik – az örökletes faktorok, a környezeti hatások és az áteresztő bélszindróma, vagyis az ezt kialakító életmód –, ezért tanácsos átgondolni, hogy ezek közül melyikre van leginkább befolyásunk? A válasz nyilvánvaló: a harmadikra, vagyis arra, hogy mit eszünk, mit iszunk, hogyan élünk.

Mindennek tükrében talán a legfontosabb, hogy mi az, amit nap mint nap enni kell ahhoz, hogy a szervezet tápanyagraktárai feltöltődjenek, az emésztőrendszer tisztuljon és gyógyuljon. A gyulladásfokozó ételektől való tartózkodás csillapítja a szervezetben zajló autoimmun folyamatokat – de az egészséghez jóltápláltság, elégedettség is kell, amit csak a lehető legmagasabb tápanyag-sűrűségű, ízletes ételekkel érhetünk el.

Mezei Elmira táplálkozási tanácsadó és reformszakács, a hazai paleo mozgalom egyik úttörője, számtalan egészséges és ínycsiklandó étel megálmodója, tucatnyi nagy sikerű szakácskönyv szerzője, saját indíttatásból vágott bele egy igen szigorú, nyolchetes autoimmun diétába. A kúra annyira hasznosnak és sikeresnek bizonyult, hogy azóta is e szerint főz és él. Az Autoimmun szakácskönyvben összegyűjtötte ezeknek az ételeknek a receptjeit. A kötet bevezetőjében saját történetét is megosztja az olvasókkal, így minden sorát a személyes érintettség és a tapasztalat hitelesíti.
4.999 Ft 3.999 Ft